14.7 C
Lloret de Mar

Lloret torna a condemnar la Guerra de Rússia a Ucraïna

La Plaça de la Vila s'ha omplert de banderes ucraïneses i un gran mural que dibuixava el símbol de la pau amb espelmes.

-

Lloret de Mar ha tornat a sortir al carrer per condemnar la Guerra de Rússia contra Ucraïna. Més d’un centenar de persones s’han concentrat a la Plaça de la Vila per mostrar el seu rebuig a la violència i tot el suport al poble ucraïnes.

La Plataforma per la Pau ha dibuixat a terra un gran símbol de la pau amb espelmes vermelles i tothom s’ha aplegat al voltant per escoltar el manifest que ha llegit l’alcalde i fer un minut de silenci en record a les víctimes.

Manifestants a la concentració d'aquest dimarts
Manifestants a la concentració d’aquest dimarts

A Lloret de Mar, hi viuen més de 800 persones de nacionalitat ucraïnesa. Un és en Denis Stefaniuk. Amb la veu trencada, explica que té familiars i amics que estan morint a Ucraïna; per això demana que aquesta guerra acabi aviat i lamenta que estiguin destrossant el seu país.

“Hem d’aturar aquesta guerra estan morint les nostres famílies, els nostres amics, i el nostre país és un dels més bonics del món, penso, i si ningú no atura això podríem perdre’l”

Denis Stefaniuk

A la concentració també hi havia l’Oksana Krul, que té bona part de la família a Ucraïna.

“Ens fa moltíssim mal i no hi ha paraules per explicar el que sentim; és un dolor molt molt gros”

Oksana Krul
Manifestants crítics amb Putin, a la concentració d'aquest dimarts
Manifestants crítics amb Putin, a la concentració d’aquest dimarts

Un altre testimoni colpidor és el de la Natalia Krepez, que té part de la família atrapada a les llargues cues que hi ha a la frontera, sense poder sortir del país. Assegura que fa quatre dies que no dorm i no pot parar de pensar com deuen estar els seus i, sobretot, si estan tots vius.

“No dormo des de fa quatre nits. El nostre matí aquí comença així: no menjar ni anar al lavabo, el primer és trucar la nostra família i preguntar si estan vius”

Natalia Krepez

Tot i així, la comunicació no sempre és possible i per a la Natalia és molt angoixant la sensació de no saber com ajudar des de la distància.

“Tenen por, no saben què fer, tenen estrès i jo no sé com els puc ajudar”

Natalia Krepez

A la Plaça de la Vila, una gran bandera meitat de Rússia i meitat d’Ucraïna demostrava la unió entre els dos pobles.

Una gran bandera unia els pobles rus i ucraïnès
Una gran bandera unia els pobles rus i ucraïnès

En aquest sentit, la Natalia afegeix que té molts amics russos i no tenen cap mena de problema, sinó al contrari: a molts assegura que, fins i tot, els fa vergonya reconèixer que són russos.

“Jo tinc molts amics russos aquí, que em donen suport i que no volen problemes i fins i tot em diuen que els fa vergonya ser russos”

Natalia Krepez

La concentració ha comptat amb el suport de la Plataforma per la Pau. Un membre, Ramon Vilaró, assenyala que és molt important mostrar el suport a la comunitat ucraïnesa i també a la població russa que rebutja la guerra.

“Crec que el més important és que Lloret sigui solidària amb tota la comunitat ucraïnesa i també amb la russa que no està necessàriament d’acord amb la guerra, però que no ho tenen fàcil per dir-ho”

Ramon Vilaró
Les autoritats, a la concentració d'aquest dimarts
Les autoritats, a la concentració d’aquest dimarts

Una opinió que comparteix l’alcalde, Jaume Dulsat, que condemna fermament l’atac rus i mostra el suport de Lloret a tota la comunitat ucraïnesa.

“El poble de Lloret és solidari i, a més, comptem amb molts lloretencs i lloretenques d’origen ucraïnès i, per tant, tenen tot el nostre suport com a municipi”

Jaume Dulsat

La concentració d’aquest dimarts s’ha fet simultàniament a molts municipis de Catalunya, convocada per l’Associació Catalana de Municipis i Comarques.

Samantha Hudson, en la Setmana contra la LGTBIfòbia de Lloret de Mar

La finalitat és "implicar les entitats" de la vila en la lluita contra la discriminació del col·lectiu.

Lloret de Mar torna a ser una de les seus del MIC, el prestigiós torneig de futbol base

Com a representants de la vila, hi participaran els equips juvenils del Club de Futbol Lloret i de la Juve. 

Ramon Vilaró presenta el seu llibre sobre Dainichi avui a Lloret

L'acte és aquest dimarts (20h), al local de l'Erol, amb mossèn Martirià Brugada i Conxita Romaní.
- Publicitat -