19.6 C
Lloret de Mar
Façana de la parròquia de Sant Romà

Quin Sant Romà es venera a Lloret: el diaca, soldat o màrtir de Girona?

Hi ha diferents teories, però no hi ha cap document que n'avali una o altra.

Façana de la parròquia de Sant Romà

Darreres Notícies

Demà arriba la diada de festa major, la de Sant Romà. Segons la tradició o llegenda, el sant que es venera a Lloret pot ser el diaca o el soldat, tot i que no hi ha documents que avalin una teoria ni l’altra. Ho ha explicat l’arxiver municipal, Quim Daban. De fet, encara hi ha una tercera teoria elaborada fa uns anys per l’historiador Josep Maria Pons i Guri, que defensa que es venera Sant Romà màrtir de Girona. Com que no hi ha documents que avalin cap de les tres teories, Quim Daban considera que cadascú ha de venerar el sant que prefereixi.

El que és un fet històric és que Sant Romà representa l’origen de la vila com a poble independent del terme de Maçanet. Va ser l’any 1079 quan el bisbe de Girona va consagrar la primera parròquia de Lloret dedicada a Sant Romà, la que avui coneixem com l’ermita de Les Alegries.

Demà al migdia hi ha una missa solemne en honor a Sant Romà. Com és habitual, cantarà el cor Alba de Prima, acompanyat de l’orgue. A més, hi haurà el ball de la sardana al voltant de l’altar, amb el cant dels goigs del sant i la veneració de la relíquia. A la una, sardanes a la plaça de l’església amb la cobla Ciutat de Girona.

spot_img

El + Vist