7.6 C
Lloret de Mar

Metges de Catalunya denuncia el deteriorament progressiu de l’Hospital Comarcal de la Selva

Davant les contínues retallades de recursos econòmics, humans i materials, el sindicat lamenta que els ajuntaments de la zona no hagin reaccionat de cap manera.

Hospital Comarcal de Blanes (CSMS)
Hospital Comarcal de Blanes (CSMS)

Darreres Notícies

Metges de Catalunya alerta que els serveis sanitaris de l’Hospital Comarcal de la Selva, a Blanes, s’estan deteriorant progressivament per la retallada contínua de recursos assistencials. Davant d’aquesta greu situació, el sindicat lamenta que els ajuntaments de la zona no hagin reaccionat de cap manera.

L’inici de les retallades de serveis es remunta al 2011, quan la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, entitat que gestiona els hospitals de Blanes i Calella, amb el consentiment del Servei Català de la Salut (el CatSalut), va prendre la decisió de tancar el Servei d’Obstetrícia i Ginecologia i traslladar-lo al centre hospitalari calellenc, de manera que les dones de Tossa, Blanes i Lloret de Mar que es posen de part o han de ser ateses per una urgència ginecològica han de fer més quilòmetres. Llavors, a l’Hospital Comarcal de la Selva s’atenien més de 700 parts a l’any

La doctora Susana Bello, delegada de Metges de Catalunya i pediatra a l’Hospital de Blanes, considera que és una retallada prou greu com perquè els ajuntaments, i fins i tot la població en general, s’haguessin indignat i haguessin fet pressió amb el personal del centre.

“Els alcaldes i tota la població s’han deixat fer ja des del principi, quan van treure un servei de neonatologia, on la gent de tota la zona estava contenta de l’atenció rebuda i que no hi hagués cap queixa”

Susana Bello

Posteriorment, la corporació va acordar al 2016 suprimir el Servei de Cirurgia General i Digestiva del centre, i deixar només operativa l’atenció urgent diürna d’aquesta especialitat.

Segons Metges de Catalunya, durant uns anys, la direcció argumentava que calia fer retallades per manca de recursos econòmics. Més tard, l’excusa va passar a ser la manca de personal. Però Susana Bello critica que els professionals no volen treballar en hospitals comarcals per les males condicions que se’ls ofereixen.

“Hi ha falta de personal perquè als professionals metges ens han estat maltractant durant molts anys”

Susana Bello

El sindicat Metges de Catalunya considera que totes aquestes accions “afebleixen” l’atenció sanitària de l’hospital blanenc, en una de les zones més poblades i turístiques de les comarques gironines.

La retallada més recent, afirmen, és la supressió del cirurgià de guàrdia les 24 hores tots els caps de setmana i festius. Una supressió obliga a derivar els pacients d’urgències a l’Hospital Comarcal Sant Jaume de Calella o a l’Hospital Josep Trueta de Girona.

“No pot ser que no tinguem cirurgià el cap de setmana: què vol dir, que no hi ha d’haver un apunyalat o una pancreatitis? No pot ser. Érem dos hospitals, Calella i Blanes, i ara som dos mitjos hospitals”

Susana Bello

El sindicat també denuncia que la direcció del centre ha sondejat recentment els equips mèdics adjunts de guàrdia per la possibilitat que, a partir de 2023, el personal del Servei d’Anestesiologia d’Urgències passi a estar localitzable en horari nocturn –de vuit del vespre a vuit del matí. Els professionals, però, han rebutjat la proposta.

spot_img

El + Vist