34.4 C
Lloret de Mar

Neix el projecte MIHNI per fomentar l’alimentació infantil saludable

De moment, ha començat amb una prova pilot a les classes de 3r de Primària de l'escola Immaculada Concepció, però la idea és estendre'l a la resta d'escoles.

-

Educar sobre els hàbits de consum des de l’escola i fomentar, així, una alimentació adequada, equilibrada i saludable. Aquest és l’interessant i ambiciós objectiu del programa MIHNI (Millora dels Hàbits en Nutrició Infantil), impulsat per les nutricionistes lloretenques Agnès Moretones i Carla Pitarch.

Sessió a l'escola Immaculada Concepció (MIHNI)
Sessió a l’escola Immaculada Concepció (MIHNI)

La idea neix de la preocupació davant dels últims resultats de l’Enquesta de Salut de Catalunya, de l’any 2017-2018. Una de les conclusions més rellevants és que l’excés de pes afecta més del 35% dels infants catalans. I, d’aquests, un 10% pateix obesitat. Segons les especialistes, aquestes xifres pronostiquen un futur increment de malalties com diabetis, dislipèmies, hipertensió o síndrome metabòlic, entre altres. 

El projecte MIHNI parteix del joc per fer arribar als infants de manera amena i divertida una informació tan important com són tots els detalls dels hàbits nutricionals. En aquest sentit, el programa no només se centra en què cal menjar, sinó en com, quan i per què. Per aconseguir aquesta millora dels hàbits, és imprescindible la col·laboració de les famílies, tal com apunta Carla Pitarch.

“És important treballar en conjunt, des de l’escola, des dels infants i des de les famílies”

Carla Pitarch

Les impulsores de MIHNI remarquen que menjar bé és important per gaudir d’una bona salut, però defugen completament les dietes per millorar l’aspecte físic. En aquest sentit, l’important no és evitar el sobrepès en si, sinó fomentar hàbits saludables.

“La nostra intenció és educar, però sempre parlant des de la salut, l’objectiu no és tant evitar el sobrepès o l’obesitat, sinó tenir una millor salut”

Agnès Moretones

Una altra dada rellevant sobre els hàbits de consum de la població infantil és que una tercera part dels nens i nenes entre 3 i 14 anys consumeixen productes hipercalòrics més de tres vegades per setmana. A l’altra cara de la moneda hi tenim que només el 7,8% dels infants compleix la recomanació de consumir 5 racions de fruites i verdures al dia.  

Educació nutricional a la Immaculada Concepció (MIHNI)
Educació nutricional a la Immaculada Concepció (MIHNI)

En aquest sentit, tal com ha explicat Agnès Moretones, és important tenir en compte que no s’han de prohibir mai els aliments més calòrics perquè les prohibicions poden acabar ocasionant que l’infant encara vulgui més aquells productes. Això sí, és important fer-los entendre per què és bo menjar fruita, verdura o cereals integrals, entre altres coses.

“Fem incís a que no hi hagi restriccions, no prohibim que no es puguin menjar aliments més calòrics, perquè les prohibicions poden provocar l’efecte contrari”

Agnès Moretones

I també és important fer els àpats tots asseguts a taula en família.

“Parlem també dels hàbits i de la importància de menjar amb la família, perquè els pares són un model a seguir”

Agnès Moretones

El programa ha començat aquesta setmana amb una prova pilot amb els alumnes de tercer de Primària de l’escola Immaculada Concepció de Lloret de Mar. Segons Carla Pitarch, és una bona edat per començar a inculcar bons hàbits, tot i que, més endavant, la idea és ampliar també aquestes sessions a l’educació secundària. És en aquesta franja quan solen incrementar-se malalties com l’anorèxia o la bulímia, que, segons el Departament de Salut de la Generalitat, durant la pandèmia s’han disparat un 25%.

“Comencem amb tercer perquè creiem que és una bona edat per començar a incidir en aquests hàbits i que els vagin inculcant”

Carla Pitarch

De moment, a partir del curs vinent es preveu estendre el programa a la resta d’escoles de la vila, tal com ha confirmat el regidor d’Educació, Albert Ferràndez, que creu que és una molt bona iniciativa.

Els infants provant aliments saludables (MIHNI)
Els infants provant aliments saludables (MIHNI)

Des de la Immaculada Concepció han rebut el projecte amb els braços oberts. Adolf Nierga, membre de l’equip directiu, creu que és un molt bon programa perquè ofereix una educació global, ja que inclou aspectes com què vol dir menjar bé, tenir uns bons hàbits alimentaris, saber estar a taula, saber llegir les etiquetes del producte o, fins i tot, cuinar alguns plats saludables.

Aquest dilluns es va fer la primera sessió del programa i la resposta, segons les nutricionistes, va ser molt bona i els infants es van mostrar molt engrescats amb el projecte, que, en aquesta prova pilot, tindrà set sessions.

- Publicitat -