17.5 C
Lloret de Mar
Una dona prenent el sol a la finestra

No cal prendre mesures especials per combatre la manca de Vitamina D que provoca el confinament

Els experts alerten que la Vitamina D ni cura ni protegeix del coronavirus i que no s'han de prendre suplements. Per tant, cal exposar-se 15 minuts al sol cada dia i tenir una alimentació equilibrada.

Una dona prenent el sol a la finestra

Darreres Notícies

El confinament que obliga a fer l’estat d’alarma té alguns efectes secundaris. Ja hem ofert diferents activitats físiques que es poden fer a casa per combatre el sedentarisme que ocasiona el fet de no poder sortir al carrer, però una altra de les preocupacions que ha expressat la ciutadania aquests dies és com es pot compensar la falta de Vitamina D.

Abans que res, cal deixar clars dos aspectes: el primer és que no hi ha cap estudi que demostri que la Vitamida D protegeixi de la infecció del coronavirus ni molt menys que el curi, malgrat que hi ha rumors que apunten que sí. La segona és que no cal prendre cap mesura especial, més enllà de prendre el sol uns minuts al dia i tenir, com sempre, una alimentació equilibrada.

Per tant, si no hi ha una mancança diagnosticada de Vitamina D, no s’ha de prendre en grans quantitats. Això sí, per tenir la necessària en algú que no té una mancança diagnosticada, hi ha dues vies: l’exposició al sol i l’alimentació.

En el cas del sol, els experts també assenyalen que en els països mediterranis prendre el sol quinze minuts diaris hauria de ser suficient i, a més, no cal exposar-hi tot el cos, de manera que amb la cara i els braços ja n’hi ha prou. Així que podem sortir al balcó o a la finestra quinze minuts al dia perquè el sol ens toqui la cara i els braços i ja n’hem de tenir prou.

Pel que fa als aliments, aporten Vitamina D el peix blau –sardina, tonyina, seitó, verat, salmó-, el rovell d’ou i els bolets. També en té molta el fetge de vedella, que abans es consumia força i ara molt menys. I fa molts anys s’obtenia de l’oli de fetge de bacallà. Cal aclarir que la vitamina D no està en la carn del bacallà, sinó només en el seu fetge.

Com que la vitamina D és liposoluble, es trobarà en la fracció greixosa de l’aliment. Si en traiem el greix, també perdem aquesta vitamina. Per tant, si prenem certs productes sense greix o baixos en greix, per exemple per evitar el sobrepès, també ingerim menys vitamina D. Per això, ara pot ser recomanable no prendre làctics descremats, sinó sencers o semidescremats.

spot_img

El + Vist