10.2 C
Lloret de Mar

Què es pot fer i què no a partir de diumenge, sense toc de queda ni estat d’alarma

Les mesures aprovades entraran en vigor aquest 9 de maig, quan decaigui l'estat d'alarma, i s'aplicaran durant quinze dies.

Gent comprant al carrer Sant Pere, a principis del 2021.
Gent comprant al carrer Sant Pere, a principis del 2021.

Darreres Notícies

Aquest dissabte, a la mitjanit, acaba l’estat d’alarma i amb la seva fi, decauen el toc de queda i el confinament perimetral de Catalunya. Es donarà la paradoxa que el mateix dissabte hi haurà toc de queda de deu a dotze de la nit, però no n’hi haurà de les dotze en endavant d’aquest 9 de maig.


Quines restriccions es mantenen vigents?

No totes les restriccions decauen amb la fi de l’estat d’alarma.

Es mantenen les mesures de protecció bàsiques a l’espai públic, com l’ús obligatori de la mascareta i la distància de seguretat d’1,5 metres.

També els grups bombolla a les escoles i en les activitats extraescolars.

Imatge d'arxiu d'una terrassa de Lloret

El Procicat també manté el màxim de sis persones per a trobades i reunions, sense limitació de bombolles de convivència, i l’aforament del 50% als llocs de culte, dues mesures que afecten drets fonamentals i que ja rebut l’aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Discoteques i sales de festes continuen tancades. La restauració ha de tancar a partir de les onze de la nit. El tancament de l’oci nocturn i la regulació d’aforaments i horaris de restauració i comerç no necessiten l’aval del TSJC per mantenir-se.


Què es podrà fer a partir de diumenge?

A partir de diumenge, ja no hi haurà restriccions d’horaris per sortir al carrer ni limitacions a la mobilitat.

Es podrà viatjar per tot l’Estat, si no és que alguna comunitat autònoma decreta un tancament perimetral propi amb l’aval de la justícia. Les sortides poden ser amb gent de diversos grups bombolla.

El comerç no essencial torna a obrir els caps de setmana

Comerç i restauració amplien horaris

L’horari comercial s’amplia fins a les deu de la nit, tant per al petit comerç com per als centres comercials (segons l’horari permès a cada establiment). L’aforament màxim es manté en el 30% del local, sense limitació de superfície.

La restauració podrà fer horari ininterromput de dos quarts de vuit del matí a onze de la nit, tant a l’interior com a l’exterior i, per tant, bars i restaurants podran tornar a oferir sopars.

Les taules hauran d’estar separades dos metres i podran ser d’un màxim de quatre persones o la bombolla de convivència. L’aforament es manté del 30% a l’interior i del 100% a l’exterior. 

Encara no es pot servir a la barra.

També s’allargaran fins a les onze de la nit les activitats culturals, és a dir, teatres, cinemes i sales de concerts, i les esportives, com els gimnasos i entrenaments en clubs esportius.

L’aforament es manté en el 50% tant en les activitats culturals com en les esportives (inclòs el públic a les grades). També en biblioteques, museus i galeries d’art

També s’autoritza la reobertura de parcs d’atraccions i de fires, amb el 30% d’aforament.

En canvi, continuarà tancat l’oci nocturn. Això vol dir que, encara que dissabte a les dotze de la nit s’aixequi el toc de queda i es pugui sortir al carrer, no hi haurà locals oberts.

Tota l’educació, 100% presencial

A partir de dilluns, tota l’educació reglada podrà ser 100% presencial fins a final de curs, també els ensenyaments de règim especial (com la música o la dansa, per exemple). Fins ara, havien tornat a classe tots els alumnes d’infantil, primària, batxillerat i FP. 

Els equipaments cívics que fan activitats presencials per a gent gran poden augmentar l’aforament de les sis persones actuals fins al 50% de la capacitat sala si compleixen unes condicions de ventilació òptimes.

El govern manté la recomanació de fer teletreball, sempre que sigui possible.

spot_img

El + Vist