14.9 C
Lloret de Mar
Andrei Petrov

Andrei Petrov es lliura de la presó gràcies a un pacte amb el fiscal anticorrupció

Ho publica El Punt Avui, que explica que un pacte amb el fiscal anticorrupció ha deixat els principals acusats en el cas Clotilde amb penes mínimes i ha exculpat la resta d'imputats amb un sobreseïment del cas.

Andrei Petrov

Darreres Notícies

L’empresari rus Andrei Petrov evita la presó declarant-se mafiós. Ho publica El Punt Avui, que explica que un pacte amb el fiscal anticorrupció ha deixat els principals acusats en el cas Clotilde amb penes mínimes i ha exculpat la resta d’imputats amb un sobreseïment del cas.

La notícia del diari recorda que aquesta complexa operació de corrupció i blanqueig de capital destapada a Lloret va implicar la màfia russa i representants polítics i empresarials del municipi. Tot plegat va suposar, en una causa a part, la condemna a dos anys i mig d’inhabilitació de l’exalcalde i exdiputat de CiU Xavier Crespo.

Segons el pacte, la causa pel blanqueig de capital que ha instruït l’Audiència es tancarà només amb la condemna de dos homes: a banda de l’empresari rus Andrei Petrov, també es condemna el banquer Santiago Roselló Piera, que va gestionar els comptes de Petrov quan era directiu de Banca Privada d’Andorra (BPA).

Però les penes que se’ls imposaran a canvi d’admetre’s culpables de blanqueig de capital no comportaran el seu ingrés a la presó. Petrov acceptarà una pena d’un any, set mesos i quinze dies de presó i el pagament d’una multa de 5,5 milions d’euros. Les seves dues empreses, Development Diagnostic Company (DDC) i Vikser Finkas Management SL, també hauran d’assumir una multa de 900.000 euros. A Petrov se li comissaran béns per valor d’onze milions d’euros, però com que al seu moment va haver de posar com a fiança seixanta milions d’euros, ara el jutjat encara li haurà d’abonar la diferència, uns 42 milions.

El banquer Roselló, per la seva banda, es conforma amb una pena d’un any de presó i una multa de 300.000 euros. Com que les penes no superen els dos anys d’empresonament i ni Petrov ni Roselló tenen antecedents, no hauran d’entrar a la presó.

A més a més, l’acord amb la fiscalia implicarà el sobreseïment de la causa en relació amb la resta d’implicats en el cas Clotilde, entre els quals hi ha els suposats caps de Petrov en l’organització mafiosa: Viktor Kanaikine, Sergey Namilov i Andrey Zinchenko, que continuen a Rússia i que no van arribar a estar mai a disposició dels jutjats espanyols.

Però també seran exculpats a partir del sobreseïment pactat la resta d’imputats: l’arquitecta Pilar Gimeno, que s’ocupava dels projectes de Petrov; la seva germana, Teresa Gimeno, agent immobiliària de Lloret de Mar; l’economista Joan Ernest Ribas Donato; el gestor José Luis López Morales; els empresaris Iuri Krixtal i Ievgueni Kudriavtsev; Konstantin Misxanin, cunyat i home de confiança de Petrov a Lloret; Boris Petrov, pare d’Andrei; Jessica Oleguin, secretària dels negocis dels Petrov a Lloret, i Vladimir Poroixin, empleat dels negocis de Petrov.

En canvi, les relacions amb el rus Andrei Petrov van costar cares a l’exalcalde de Lloret Xavier Crespo i l’ex-tinent d’alcalde d’Urbanisme Josep Valls, que han acabat condemnats per suborn. Inicialment el TSJC també els havia condemnat per prevaricació, però, finalment, el Suprem va condemnar Crespo a dos anys i mig d’inhabilitació i a una multa de 450.000 euros, i Valls a un any i mig. El Suprem va eliminar el delicte de prevaricació, pel qual se li havien imposat set anys i mig d’inhabilitació, perquè va considerar que no s’havia provat que Crespo hagués pressionat els funcionaris municipals per aconseguir bonificacions fiscals per a Petrov.

En canvi, sí que va considerar provat que s’havia deixat subornar per Petrov acceptant que el rus li pagués un viatge a Moscou, a ell i a la seva família, que li regalés un rellotge car i que patrocinés durant quatre temporades els clubs d’hoquei i futbol de Lloret. En aquesta altra causa Andrei Petrov també va ser condemnat per suborn, però només a pagar una multa.

spot_img

El + Vist