15.6 C
Lloret de Mar

Els positius autodiagnosticats a casa es poden comunicar a través de la farmàcia

És una mesura temporada que el departament de Salut aplica davant l'alta incidència de casos de la sisena onada de la Covid-19.

Testos d'antígens (La Sexta)
Testos d'antígens (La Sexta)

Darreres Notícies

A partir d’ara, i mentre duri la saturació dels centres sanitaris, les persones que donin positiu en un test d’antígens fet a casa, podran notificar-ho per telèfon a la farmàcia, que activarà el circuit pertinent. El departament de Salut de la Generalitat ha anunciat la mesura davant l’alta incidència de casos de la sisena onada de la Covid-19

servicios profesionales jimenez

La directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, argumenta que aquesta mesura és temporal i s’adreça als casos asimptomàtics o lleus. En aquest sentit, cal posar facilitats a les persones que es fan un autodiagnòstic a casa per comunicar el seu contagi.

A la vegada, Craywinckel posa en relleu que, amb aquesta mesura, es vol evitar que se saturin més els ambulatoris i hospitals, ja que encara hi ha moltes persones en estat més greu que necessiten atenció mèdica.

“Volem que els pacients que realment ens necessiten puguin arribar amb més facilitat al sistema i que les persones amb una base asimptomàtica o símptomes molt lleus no hagin d’arribar-hi si no és necessari”

Gemma Craywinckel

Quan una persona obtingui un resultat positiu en el test d’antígens ràpids (TAR), es posarà en contacte amb la farmàcia preferentment a través d’una trucada telefònica, ja que s’ha d’aïllar de seguida. Si la farmàcia comunica, s’hi pot intentar contactar per correu electrònic o bé un familiar pot desplaçar-s’hi, però no la persona contagiada.

El president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, Jordi Casas, ha explicat que la persona que hagi donat positiu s’haurà d’identificar al farmacèutic facilitant-li el número de DNI o el CIP (codi d’identificació personal) de la targeta sanitària i haurà d’indicar la marca del test per comprovar que s’ha realitzat la prova.

Aleshores, el farmacèutic introduirà el resultat positiu a la història clínica del pacient, que rebrà un SMS per accedir a l’eina de rastreig ContacteCovid.cat, on podrà reportar els contactes estrets o demanar la baixa laboral.

“No és fàcil accedir als canals habituals, com el 061 o els CAP. La farmàcia no és una via substitutòria, sinó addicional per facilitar la comunicació del resultat”

Jordi Casas

El president del Consell de Col·legis Farmacèutics demana “paciència” i “comprensió” perquè la mesura afegirà “càrrega” de feina a les farmàcies.

Per ara, la notificació es pot fer a unes 1.300 farmàcies (la meitat de les oficines de Catalunya), que són les que estan adherides al programa de tests d’antígens supervisats. Casas ha assenyalat que han optat per recórrer a la xarxa d’establiments que ja tenen l’aplicació per notificar positius davant de la urgència de la situació. No obstant això, la llista es podrà ampliar.

Referent a l’increment del preu dels tests i les dificultats de subministrament de les últimes setmanes,  Jordi Casas ha dit que es troben en contacte amb el Ministeri de Sanitat perquè el subministrament estigui garantit i per reduir-ne el preu.

El departament de Salut basa aquest sistema en “la confiança en la població” i per això no demanaran cap comprovant del resultat, com ara una fotografia. En aquest sentit, creuen que les notificacions falses de positius seran mínimes, perquè esperen responsabilitat de la població, perquè no tindrien gaire sentit i perquè no són una banalitat, ja que un positiu activa un circuit.

spot_img

El + Vist