L’Ajuntament de Lloret es nega a rebre els residus procedents de l’abocador de Solius. En un comunicat, el Govern municipal ha anunciat que no atorgarà l’autorització necessària a l’Agència Catalana de Residus (ACR) per derivar a Lloret de Mar 10.000 tones de deixalles procedents de l’abocador de Solius, clausurat recentment.

El consistori, que és titular de l’abocador i del Centre de Tractament de Residus (CTR), entén la problemàtica i la bona intenció de l’ACR, però no pot acceptar la solidaritat que se li demana, ja que aquesta solidaritat no ha estat corresposta per molts dels ajuntaments usuaris d’aquests equipaments.
L’alcalde, Jaume Dulsat, confirma que, finalment, arran de la negativa de l’Ajuntament, les deixalles de Solius no es portaran a Lloret de Mar.
“No hem arribat a explorar quines competències té la Generalitat i fins on ens podria obligar o no, perquè ells han entès la situació i, des de la lleialtat, portaran les deixalles a un altre lloc”
Jaume Dulsat
Amb aquest anunci, l’Ajuntament entén i es fa seva la preocupació que han mostrat diverses associacions de veïns i la plataforma SOS Lloret, que han criticat que es volguessin portar deixalles de més municipis a Lloret.
Recordem que, aquesta setmana mateix, l’ARC va anunciar que, arran del tancament de Solius, les deixalles de municipis del Gironès i l’Alt Empordà es derivarien a Vacarisses (20.000 tones), a Lloret (10.000 tones) i a Pedret i Marzà (5.000 tones).

Arran d’aquest anunci, l’Ajuntament de Lloret i l’Agència de Residus s’han reunit en diverses ocasions per afrontar conjuntament la problemàtica “des de la lleialtat institucional i buscant el bé”, tal com apunta el comunicat del consistori lloretenc.
A més, s’han emplaçat a continuar treballant en el conveni entre ambdues parts pel que fa a l’abocador lloretenc. Un conveni que es va signar el 2017 i que encara està vigent, però que l’Ajuntament vol que hi quedi ben reflectit com seran tant la clausura de l’equipament com els anys posteriors, en què cal seguir fent un control, durant uns trenta anys.
“Hi ha despeses de tancament i, sobretot, de postancament, que creiem que no ha de ser Lloret de Mar qui les assumeixi”
Jaume Dulsat
Es calcula que la vida útil de l’abocador de Lloret és d’aproximadament set anys.