10.1 C
Lloret de Mar

El lloretenc Xavier Albertí passa el relleu de director del TNC a Carme Portaceli

Albertí marxa amb la sensació d’haver fet una bona tasca i reconeix que la pandèmia marcarà la que serà la seva última temporada al capdavant del TNC.

Xavier Albertí
Xavier Albertí

Darreres Notícies

Xavier Albertí deixarà la direcció artística del Teatre Nacional de Catalunya (TNC). Després de vuit anys en el càrrec, Carme Portaceli el rellevarà a partir de l’any que ve. Tot i així, el lloretenc encara estarà al capdavant de l’equipament durant els propers mesos. Albertí marxa amb la sensació d’haver fet una bona tasca.

La situació de pandèmia va obligar a tancar el TNC a principis de març i ha provocat l’anul·lació de més d’un centenar de representacions i pèrdues d’ingressos d’uns dos milions d’euros. A més, segons Albertí, ha despertat la consciència com a ciutadans que alguna cosa hem de fer per canviar paradigmes de la nostra vida quotidiana.

Davant de tot plegat, la situació ha obligat a replantejar la nova temporada, que es presentarà el 8 de setembre. Xavier Albertí considera que no podia ser d’una altra manera, tot i que ha matisat que els espectacles no parlaran del coronavirus, sinó que oferiran eines de reflexió.

Pel que fa al moment actual, Albertí lamenta que els teatres siguin un dels primers equipaments que s’obliguen a tancar, quan assegura que són espais completament segurs, perquè es compleixen les mesures de seguretat de manera estricta.

Com hem dit, el lloretenc deixarà el càrrec de director artístic del TNC l’any que ve i en prendrà el relleu Carme Portaceli durant les properes sis temporades. Serà la primera vegada que una dona es posi al capdavant de l’equipament. Portaceli s’incorporarà el pròxim 1 de setembre i conviurà durant un any amb Albertí per fer la transició. “A mi em sembla meravellós que vingui la Carme, que és una bona amiga, una excel·lent professional, una dona compromesa, una dona que ha fet de la seva lluita personal una lluita col·lectiva. Gràcies a la Carme realment la paritat en el teatre ha tingut una lluita constant i permanent i realment li devem moltes de les coses que avui podem gaudir com una societat més igualitària i més justa”, ha dit Albertí.

Xavier Albertí va accedir al càrrec l’any 2013 rellevant Sergi Belbel i després de vuit anys marxa amb un bon regust de boca i amb molts projectes sobre la taula.

De tot el que ha fet mentre ha dirigit el TNC, destaca l’impuls de la xarxa de lectors establerta a través de la col·laboració amb 120 biblioteques d’arreu de Catalunya i els clubs de lectura de teatre, amb 10.000 espectadors que acudeixen al teatre havent llegit l’obra; i la política d’abonaments que han aplicat, aconseguit rècord d’abonats i de quotes d’ocupació.

spot_img

El + Vist