Aquest ritme fa que, a aquestes alçades de l'any, el consistori hagi detectat més d'un centenar de casos en què un particular o empresa ha dut a terme treballs que no s'ajusten a la llei. Els més freqüents són edificacions sense permisos, construccions sobre terrenys no urbanitzables o tapar rieres amb terra i sorra.
El regidor d'urbanisme, Josep Valls, conclou que cal “redreçar la legalitat urbanística” a Lloret. El consistori obre expedient quan detecta alguna il·legalitat. Llavors, hi ha dues vies. O bé el particular demana els permisos corresponents i legalitza les obres, o, si això és impossible, s'enderroquen els treballs il·legals o es restitueix allò que s'ha modificat.
Hi ha casos que acaben en multes, que poden ser lleus o greus. Les més greus, les no legalitzables, poden pujar fins als 30.000 euros. Josep Valls exposa un dels tipus de casos més perillosos amb què es troben: “Tapar una riera en una urbanització, pot tenir un efecte no immediat. Però si ve una riada, pot provocar una desgràcia en les cases de més avall. És una pràctica habitual de gent que és inconscient".
A més d’anunciar mà dura, el regidor reconeix que tenen més dificultats per fer un seguiment de les obres a les urbanitzacions, ja que n'hi ha una quarantena i estan allunyades del centre. Però assegura que, tot i que tardin més temps, acaben detectant les il·legalitats comeses.